HTML

<iframe src="//www.facebook.com/plugins/facepile.php?app_id&amp;href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FSzili-Katalin%2F249516965102433&amp;action&amp;width&amp;height&amp;max_rows=1&amp;colorscheme=light&amp;size=medium&amp;show_count=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden;" allowTransparency="true"></iframe>

Dr. Szili Katalin közéleti blogja

Friss topikok

  • Dudás Júlia Anna: Jonapot katika. Orulok,hogy valahogy megzalaltam kulfom az emsil cimemet,ogy eltud erni. Julcdika ... (2015.07.08. 12:34) Indul a 2014-es esztendő
  • Hooah0: Érdekesek a hozzászólások... bár jellemzően meggondolatlan "vagdalkozásnak" tűnnek. Nem tisztem sz... (2014.03.14. 11:05) Öszöd nem öszöd nem kapsz mást!
  • István Bartucz: ELNÖK ASSZONYUNK MINDEN SZAVÁVAL EGYETÉRTEK!! (2014.02.07. 16:53) "Önnel együtt, az Ön támogatásával."
  • thymos: A magyar társadalom még mindig ki van szolgáltatva a nagy pártoknak, akik továbbra is érdekeltek ... (2014.02.01. 23:17) "Atom jó"

Az elszalasztott lehetőségek négy éve

2014.02.18. 17:43 Dr. Szili Katalin

Véget ért egy újabb parlamenti ciklus, itt az ideje tehát, hogy röviden értékeljünk.

A kétharmados többség birtokában a kormánypártoknak megvolt a lehetőségük, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba, és meghaladják az elmúlt 24 év örökségét. Visszatekintve azonban erős hiányérzetünk lehet, hiszen a most záruló 4 éves periódus az elszalasztott lehetőségek 4 éve volt.

A parlamenti politizálásban, a magyar közéletben megmaradtak az elmúlt két évtized hibái és mulasztásai. Továbbra is él a szekértábor-politika, gyakorlat a sárdobálás és mély az egymás elleni gyűlölet, noha a kétharmad a gyűlöletstruktúrák felszámolásának érdekében is tehetett volna.

A kormányzás nem volt nagyvonalú és elegáns. Kétharmaddal az egyes ügyek végén úgy is azt döntve, amit jónak lát, nem folytatott szinte semmiben előzetes, érdemi szakmai és társadalmi vitát (hiszen a „levelezés” ezt nem helyettesíthette, a gyorsaság kényszere sem menthet fel örökké alóla). Nem hallgatta meg józan ellenzéki képviselők véleményét sem, nem, vagy csak alig emelte be jogalkotási munkájába még a konstruktív indítványaikat is, pusztán, mert nem tőlük származott. Az első két év kardinális döntései után jöhetett volna a társadalmi konszolidáció, akár megteremtve a természetes társadalmi kétharmadot is a politikai mellé, amelynek ez a fajtája szerencsére veszni látszik… Szerencsére, mert nem jól éltek vele! A magyar politikai elit elszalasztotta a lehetőséget arra is, hogy visszaállítsa a polgárok széles köreiben megrendülő közbizalmat a politikai intézményrendszer legfőbb pilléreivel szemben. Napi botrányok átfogó és kis ügyekben, politikusok és szervezetek körül, de még a parlamenti ülésteremben is! Erre a mintára futotta csak?!

Az utolsó esély, amely javaslatunk által kínálkozott, csütörtök reggel hiúsult meg, amikor a képviselők vagyongyarapodásának vizsgálati eljárására vonatkozó indítványunkat a Fidesz-KDNP és az MSZP politikusainak tartózkodása miatt az Alkotmányügyi Bizottság nem támogatta.

A cél pedig egyszerű volt és mindenki számára érthető: azt szerettük volna elérni, hogy a képviselők az Országgyűlés felkérésére a ciklus elején és végén egyaránt kerüljenek a NAV vagyongyarapodási vizsgálata alá. Így a transzparencia és azzal párhuzamosan a közbizalom is erősödhetett volna - a nagy pártok azonban nemet mondtak minderre.

Ahogyan előtte a magáncsődre, a devizahiteleseket mentő átfogó csomagra, a privatizációs szerződések teljesítésének ellenőrzésére, a pártfinanszírozás tisztábbá tételére és sorolhatnánk még tucatnyi ügyben! Megálltak fél úton, fél megoldásokkal a hazai nemzeti kisebbségek és a határon túli magyarok parlamenti képviselete ügyében is! Ezen túl, volt-e valódi elszámoltatás a korábbi, közbotrányos, nagy ügyekben? Harmonizálódott-e érdemben, érzékelhetően a jog és igazság – az erkölcsről nem is beszélve?

Vajon még mindig van oka egyes politikai erőknek a milliókat érintő ügyekben húzni-halasztani a döntéseket?

Vajon még mindig van ok valakiknek újabb és újabb ügyekben takargatnivalója?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kampány szili demokrácia belföld országgyűlési választások 2014 szili katalin kétharmad kti elszalasztott lehetőség 2014 választás közösség a társadalmi igazságosságért

A bejegyzés trackback címe:

https://drszilikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr945821197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az elszalasztott lehetőségek négy éve 2014.02.20. 22:13:02

A kétharmados többség birtokában a kormánypártoknak megvolt a lehetőségük, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba, és meghaladják az elmúlt 24 év örökségét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása